Kiva Koulu - vaiko sittenkään?

Sunnuntai 21.5.2017 - Nina L

Saimme lukea Etelä-Suomen sanomista 19.5 jälleen ikäviä uutisia liittyen jo vuosia jatkuneeseen kiusaamistapaukseen. Lahden kaupungin opetus-ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen antoi mielestäni huolestuttavan joskin varsin totuudenmukaisen signaalin todetessaan, että joskus yläasteikäiset ottavat itse vallan ja kiusaaminen jatkuu toimenpiteistä huolimatta.

Kuitenkaan näin ei missään tapauksessa saisi olla. Siinä vaiheessa, kun kädet nostetaan pystyyn todella vakavan asian kanssa ollaan peli menetetty.

Lahti on ollut vuosia mukana Kiva-koulu hankkeessa ja nyt sen muututtua maksulliseksi on hienoa, että tästä ei ole lähdetty tinkimään.

Koulukiusaaminen on vakava yhteiskunnallinen ongelma jonka seuraukset tulevat esiin syrjäytymisena, ja psyykkisenä oireiluna. Tämän olen omassa työssäni nähnyt lukuisia kertoja ja aina se tuntuu yhtä musertavalta. Osa ihmisistä selviytyy, mutta olen melko vakuuttunut siitä, ettei pitkäkestoisen kiusaamisen ja syrjimisen kohteeksi joutunut henkilö koskaan kykene täysin eheytymään.

Kiusaamiseen perehtynyt erikoissuunnittelija Päivi Hamaruksen mukaan kiusatut tarvitsisivat jälkihoitoa. Tätä ei nykyjärjestelmä tarjoa, vaan kyseisessä Lahden tapauksessa laitetaan kiusaamisen kohteeksi joutunut oppilas loppulukukauden ajaksi kotiin opiskelemaan. Eli eristetään jälleen ryhmästä. Kiusaajien erottamista ei ole edes harkittu, koska siihen on sotkeutunut useita henkilöitä. Minä kysyn, miksi ei voida erottaa??

Kyseinen tapaus etenee nyt, tähän tullaan palaamaan mikäli ongelmaa ei saada hallintaan. Tämä ei ole varmasti ainoa tapaus, jossa kiusaaminen jatkuu vuosikausia juuri kenenkään siihen puuttumatta. Koulumaailma ei ole paljoakaan muuttunut suhtautumisessaan tähän kansantaloudellisesti todella merkittävään asiaan. Valtiontalouden tarkastusvirasto on arvioinut, että jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 milj. euroa elämänsä aikana, joten mistään pienistä kustannuksista ei ole kyse.

Kiusaajien erottamista määräajaksi tulee pohtia vakavasti, sillä jo tälläkin hetkellä pystyy sivistyslautakunta päätöksellään tämän tekemään ainakin huonon käytöksen perusteella.
Toimeenpanovalta voisi olla koulun virkavastuussa olevalla johtajalla eli rehtorilla. Tällä hetkellä tulee vaikutelma, ettei vaikeita kiusaamistapauksia haluta nostaa esiin "kasvojen menettämisen" pelossa ja tilannetta pyritään vähättelemään.

Voin vain yrittää kuvitella sitä tuskaa, mitä uhrit ja heidän omaisensa tuntevat kun tilanteet pitkittyvät ja lopulta uhri pahimmassa tapauksessa päättää elämänsä oman käden kautta tai joutuu pitkäkestoiseen sairaalahoitoon.

Kommentoi kirjoitusta.

Näytön paikka

Keskiviikko 12.4.2017 - NIna L

Hei kaikille,

 

Näin aluksi haluan vielä kiittää kaikkia äänestäjiäni nöyrimmin luottamuksesta sekä Lahden Perussuomalaisten ehdokkaita ja aktiiveja upeasta kampanjasta. Tällä kertaa saimme läpi vain 5 valtuutettua ja 5 varavaltuutettua, mutta politiikka on aaltoliikettä ja nyt otetaan vauhtia ylöspäin.

Lahtelaiset ovat puhuneet ja valtuuston kokoonpano edustaa sitä tahtotilaa. Tätä on kunnioittaminen. Punavihreällä blokilla on yhden äänen enemmistö joten valtaa tullaan varmasti käyttämään. On vain hyvä, mikäli taloudellisia panostuksia tehdään koulujen ja päiväkotien massiivisiin korjauksiin tai ennaltaehkäisevään päihde- ja sosiaalityöhön pari esimerkkiä mainitakseni.

Mutta mikäli kaikkea lähdetään tarjoamaan "ilmaiseksi" on Lahti neljän vuoden kuluttua suossa. Talouden realiteetit on myös vasemman laidan pidettävä mielessään. Veronkorotukset ja velkaantuminen eivät ole se tie, jolla Lahden talousahdinko ratkaistaan.

Kuten neljä vuotta sitten, olen valmis tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen, käsiteltävä asia ratkaisee kantani. 

 

Mukavaa Pääsiäistä !

T. Nina

 

Kommentoi kirjoitusta.

Pohjolassa tuulee

Lauantai 8.4.2017 - Nina L


Tervehdys kaikille!

Olin tänään toistaiseksi viimeistä kertaa Lahden kauppatorilla kuntavaalikampanjan merkeissä ja väkeä oli arktisen koleasta tuulesta huolimatta saapunut paikalle ihan kiitettävästi.

Eri poliittiset ryhmittymät tekivät viime hetken vaalityötä ja tunnelma mökkikylässä oli innostunut sekä odottava. Myös koiria oli paikalla kannattamassa omistajiaan, mikä antoi tilaisuudelle lämminhenkisen leimansa. Olen itse suuri eläinten ja varsinkin koirien ystävä joten vasemmistoliiton musta labrador taisi saada silittelyä persutädiltä ihan kyllästymiseen saakka !

 Viimeisen viikon aikana olen tehnyt sitä kuuluisaa jalkatyötä reippaan jälkikasvuni ja puolisoni kanssa. "Räkä poskella" loppuun saakka, kuten pj. Soinikin plokissaan kannusti kaikkia tekemään. Pienellä budjetilla mutta sitäkin suuremmalla sydämellä. Perhe on ollut mukana 100%, myös tanskalais-ruotsalainen pihakoirani Mauro joka on katsellut vierestä mainosten askartelua keittiön pöydän ääressä ymmärtäväisin silmin. 13 vuoden ikä tuo viisautta luontokappaleelle enemmän kuin ehkä uskommekaan.

 Ennakkoäänestys on median mukaan ollut vilkkaampaa kuin v. 2012, mitä se sitten merkitseekään meille Lahden Perussuomalaisille? Tilanne on haasteellinen valtakunnallisen kannatuksen notkahduksen myötä; Vastuu Todella Painaa. Kuitenkin ihmiset toreilla ja tapahtumissa ovat hyvin ymmärtäneet, ettemme voi loputtomasti jatkaa velaksi elämisen tiellä. Näin on menty hyvän aikaa vasemmistopuolueiden suosiollisella säestyksellä.

 Joitakin tehtyjä päätöksiä tulisi mielestäni punnita uudelleen hallituksen puoliväliriihessä, kuten 2-tyypin diabetespotilaiden lääkitysten Kela-korvausten leikkaukset. Tosiasiallisestihan kysymys on lopulta lääketehtaiden ahneudesta (...lääkkeiden kehittäminen ei ole ilmaista, tiedetään sekin...) jolle yksin Suomen valtiovalta ei mahda mitään. Pienestä eläkkeestä on silti paha nyhjäistä sitä ylimäräistä 50 euroa kuukaudessa ja voi olla, että moni jättää lääkkeet tämän vuoksi hankkimatta. Toki jos maksukykyä on, asia näyttäytyy aivan toisessa valossa ja yksilön oma vastuu on helpompi perustella että kantaa.

Länsinaapurissamme tapahtui odotetusti uusi terrori-isku jatkumona Nizzan, Berliinin ja Lontoon tyyliin. Ruotsalaiset ovat ymmärrettävästi tolaltaan, mutta kysymys kuuluu: Mikä tässä oli yllättävää? Lepsu vasemmistolainen maahanmuuttopolitiikka kostautui ja nyt on kiintoisaa seurata Ruotsin poliittisen tilanteen kehittymistä. Ymmärtäväkö ihmiset mistä oikeastaan on kyse? Myöntääkö valtamedia ongelmat? Meillä Yle pyrkii selittämään selittämästä päästyäänkin, ettei tästä voida vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä ja että Suomessa ei ole syytä tehdä muutoksia mihinkään. Varsinkaan maahanmuuttolinjauksiin.

Ruotsi ja Saksa ovat jo pidemmän aikaa hyötyneet maahanmuuttajista luomalla matalapalkkaisen työvoimareservin siinä melko hyvin onnistuenkin. Tämänkaltaista pyritään aikaansaamaan myös meillä Suomessa; miksi muuten Kokoomus ja Keskusta olisivat avosylin toivottamassa luku-ja kirjoitustaidottomia nuoria miehiä maahamme? Mantraa työvoimapulasta hoetaan samassa yhteydessä kuin Imaami Koraanin kirjoituksia ikään.

Suomessa on 242 000 työtöntä; koulutettuja ja ammattitaitoisia henkilöitä joista osa tosin on jo työkyvyttömiä. Pulaa työvoimasta ei ole.

Mihin suuntaan Sinä toivot maatamme vietävän? Onko se Ruotsin tai Keski-Euroopan tie?

Äänestämällä Perussuomalaista ehdokasta sekä kunnallis- ja eduskuntavaaleissa Olet mukana jarruttamassa ja muuttamassa tätä hyvin haitallista kehityssuuntaa.

 

Tule mukaan huomenna 9.4.2017 !

 

Terveisin Nina, numerolla 281

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: haittamaahanmuutto, radikaali islam, turvallisuus

Vaalihumua

Lauantai 18.3.2017 - Nina L

Lauantai-ehtoota kaikille!

Lahden Perussuomalaisten vaalikampanja käynnistyi toden teolla viime lauantaina Hämeenmaan kiertueen merkeissä. Osuuskauppa on ystävällisesti suonut kaikille puolueille mahdollisuuden kampanjoida liikkeidensä pihapiirissä ja nyt olemme kiertäneet jo Launeen, Renkomäen, Liipolan ja Holman muutamia mainitakseni.

Meillä on hyvä ja motivoitunut porukka kasassa ja yhteisen tekemisen meininki on käsin kosketeltavaa, tunnelma on jopa parempi kuin neljä vuotta sitten ! Näin ollen voin ainakin itse olla ylpeä siitä, mitä yhdessä olemme rakentamassa. 

Omasta mielestäni laittomasti maassa oleskelevat kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat ovat jo nyt potentiaalinen turvallisuusuhka, eikä heidän maasta poistamisessaan tule viivytellä. Minulta ei riitä ymmärrystä kirkolle eikä henkilöille tai järjestöille jotka piilottelevat ja rahoittavat näitä lakejamme rikkovia maahantunkeutujia. 

Ikääntyvä ja matalan syntyvyyden Suomi tarvitsee myös maahanmuuttoa, mutta sen tulee olla pääasiallisesti työperäistä. Olemme sitoutuneet kansainvälisiin pakolaissopimuksiin ja näissä puitteissa tulee hädänalaisia henkilöitä auttaa. Kuitenkin, riippumatta tulosyystä tulee heidän pyrkiä oppimaan Suomen kieli sekä elättämään itsensä niin pian kuin tilanne niin sallii.

Vapaamatkustajia ei tule katsella läpi punavihreiden linssien. Koko maailmaa emme voi pelastaa. Aloitetaan ensin omista kansalaisistamme.

2 kommenttia .

Kuukauden päivät

Sunnuntai 12.3.2017 - Nina L

Heipä hei !

Kuukauden kuluttua on Lahteen valittu uusi 59- paikkainen kaupunginvaltuusto ja he pääsevät intoa puhkuen aloittamaan vaativan työnsä. Sosiaali-ja terveyslautakunnassa viime viikolla oli meille kertomassa alueen tilanteesta seutukoordinaattori PETE:stä ja saimme kuulla vakavien päihdeongelmien lisääntyneen entisestään. Tämä ei ollut minulle kovinkaan suuri yllätys, työskentelen itse Keskussairaalassa psykiatrialla ja ongelma näyttäytyy tuolla varsin vaikeana.

Kuitenkin tämä veti meidät kaikki jäsenet hyvin mietteliäksi. Laki ehkäisevästä päihdetyöstä tuli voimaan vasta 1.12.2015. Poliisilla ei ole riittäviä resursseja ja se kamppailee järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan minkä muilta tehtäviltään ennättää.

Kun ihminen on työtön, taustalla ehkä vanhempien päihde-ja mielenterveysonglmia, vaikeita sosiaalisia ongelmia perheessä, olisi suorastaan ihmeellistä jollei tämä vaikuttaisi lamaannuttavasti yksilöön jolla lähtökohdat ovat vajavaiset. Tilannetta halutaan paeta edes hetkeksi, jälkiseuraamuksia ei siinä tilanteessa punnita. Varma seuraus on inhimillinen kärsimys ja valtavat kustannukset yhteiskunnalle. Hyvinvointikuntayhtymä on todella suuren haasteen edessä näyttäessään nyt kunnille kykynsä hoitaa potilaat edullisemmin, laadukkaamin ja nopeammin. Kaupunki vastaa jatkossa myös paljosta: hyvinvoinnin edistämisestä ja ennaltaehkäisystä, toki yhteistyössä muiden kanssa.

Onko huono-osaisuus ja alentunut työkyky aina ihmisen itsensä aiheuttamaa? Kuinka meidän tulisi muuttaa suhtautumistamme ihmisiin, joita elämä on kohdellut alkumetreiltä asti rujolla kädellä? Näitä seikkoja tulee usein pohdittua.

Meillä ON parannettavaa ja kun uusi valtuusto aloittaa työnsä, toivon että jokainen käsittää asiantilan vakavuuden. Asenne ratkaisee usein yllättävän paljon. 

Kommentoi kirjoitusta.

Taloustaidetta

Tiistai 17.1.2017 klo 11:08 - Nina L

Hei kaikille,

Kiireisen vuoden 2016 jälkeen sopii katsoa hiukan taaksepäin ja sulatella mennyttä.

Saimme Päijät-Hämeeseen muodostettua moninaisten vaiheiden jälkeen Hyvinvointikuntayhtymän, joka vielä hakee muotoaan ja johtajistoaan. Tarkoitusperät ovat jalot ja uskon, että "etunojan" ottaminen Sote-uudistusta sekä sen voimaantuloa 2019-20 silmälläpitäen ei ollut huono asia. Huolimatta, että se lisäkustannuksia sekä myös huolestuneisuutta työntekijöiden ja palveluiden käyttäjienkin keskuudessa on aikaansaanut. Muutos kaikesta huolimatta on välttämätön, keinosta voidaan ja tulee keskustella avoimesti.

Avointa keskustelua on vaikea aikaansaada, jos perinteenä on ylhäältä johtamisen ja vaikenemisen kulttuuri. Tähän tulisi saada muutos. Kysymykset eivät tapa ketään, padottaminen ja jurnuttaminen sensijaan vaikuttavat negatiivisesti ihmisen terveyteen. Jos haluamme saada aikaan uutta, tulee toimintakulttuurin muuttua niinikään. 

Sairaalamaailma hierarkioineen on perinteisesti ollut paikka, joissa lääkärivetoisesti hankitaan julkisilla varoilla kalliita laitteistoja, ohjelmistoja, välineitä. Toki potilaan parasta ajatellen, mutta välillä unohtaen kuka tämän kaiken maksaa ja voisimmeko toteuttaa tämän kaiken hyvän myös edullisemmin?

Minulle suotiin mahdollisuus syksyllä 2016 ottaa palkatonta työlomaa omasta sairaanhoitajan toimestani ja lähdin töihin Norjaan. Paikallisella leikkausosastolla sain ilokseni huomata, kuinka sitoutuneita kirurgit olivat taloudellisuuteen. Yhdessä maailman rikkaimmista valtiosta toimittiin täysin päinvastoin kuin meillä. Tämä herätti miettimään, miksi meillä asenne on hyvin erilainen, joskin muuttumassa parempaan suuntaan? 

Julkisia varoja käytettiin hieman eri tavoin muutenkin, hyvänä esimerkkinä kaupungin pramea uimahalli olympiatasoisine varusteluineen jonka sisäänpääsymaksu oli 15€/kerta. Ihmiset vaativat palveluita, ja ovat valmiita maksamaan. Toki Norjan tilannetta ei voi verrata omaamme, varsinkaan korkeasta työttömyydestä kärsivään Lahteen. Siinä mielessä en voi pitää 50 metrin allasta kaupunkimme ykkösprioriteettinä.

Nyt laajentuneessa Lahden kaupungissa on paljon potentiaalia jo pelkän sijaintinsa puolesta. Meidän tulee tunnistaa ongelmakohdat ja rohkeasti tarttua niihin, vähättelemättä. Lapsiperheiden ja nuorten pahoinvointi sekä kasvavat päihdeongelmat eivät tule poistumaan itsestään. Näihin tulee Hyvinvointikuntayhtymän tarttua mikäli haluamme olla tulevaisuudessa se kaupunki jota lukuisissa valtuustoseminaareissa on maalailtu. 

Yhteinen hyvinvointi syntyy parantamalla heikoimmassa asemassa olevien tilannetta. Se on minulle henkilökohtaisesti tärkein yksittäinen asia, miksi politiikkaan olen lähtenyt ja sen aion myös tulevaisuuden päätöksenteossa pitää johtotähtenä.

Olen ehdolla jatkokaudelle kunnallisvaaleissa 2017, tervetuloa keskustelemaan toritapahtumassa tai ota yhteyttä sähköpostitse nina.laihanen@pp.inet.fi 🙂

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Talous, Sote,

Puheeni yhteisvaltuuston kokouksessa 14,12.2015

Tiistai 15.12.2015 - NIna L

Uusi palkkiosääntö on puhututtanut työpaikoilla, toreilla ja sosiaalisessa mediassa.  

Perussuomalaiset ovat tuoneet sääntötoimikunnassa toistuvasti esiin, että me emme voi hyväksyä suunnitellun suuruisia korotuksia koska ne ovat täysin ylimitoitettuja. Ilmeisesti on niin, että pidempään politiikassa olleet päättäjät todella ovat vieraantuneet tavallisten kansalaisten arjesta siinä määrin, että 30 tuhatta vuodessa puolipäiväisyydestä plus kokouspalkkiot tuntuvat kohtuullisilta?

Rahaa kaupungilla on, ainakin se tulee tässä todistetuksi. Köyhiä ja kipeitä ollaan sitten eri pöydissä, vaikkapa jaettaessa kaupungin avustuksia järjestöille. Tonni sinne ja pois tuolta.

Lisäksi en voi lakata ihmettelemästä, miksi vertailukaupunkeina ollaan käytetty Lahtea suurempia yliopistokaupunkeja, mitä nyt Kuopio on hieman väkiluvultaan meitä pienempi mutta vetovoimaltaan aivan eri luokkaa.  

Vastavalmistunut sairaanhoitaja tienaa tehden normaalia työaikaa ilman lisiä tuon 30 tuhatta. Vastuuta ja työtä on riittämiin. Työssä käyvän Lahtelaisen keskiansio oli vuonna 2012 noin 25 tuhatta vuodessa.

Missä on matala hallinto, kevyt organisaatio? Juhlapuheiden sijaan saimme varmasti rautaista poliittista ohjausta käyttävän sisäpiirin, todellisen hyvä-veli-kerhon, kun ei kokoomuksen äänikuningatarkaan mahtunut varsinaiseen puheenjohtajistoon...

En voi ensimmäisen kauden valtuutettuna kuin ihmetellä tätä rahan- ja vallan ahneutta. Valtuuston enemmistö päättäköön mikä on kohtuullista.

Kommentoi kirjoitusta.

Puheeni talousarviokokouksessa 9.11.15

Maanantai 23.11.2015 - NIna L

Vuodenvaihteessa aloittava kaupunkimme on suurten haasteiden edessä kuten kaikki tietävät. Työttömyysluvut ovat korkeat ja lastensuojelun menot Lahdessa ovat kuluneena vuonna olleet voimakkaassa kasvussa. Vaikka kaupunkimme tarjoaa matalan kynnyksen palveluita suoraan koteihin ilman lastensuojelun asiakkuutta, ollaan yhä useammin tilanteessa, jossa ainoana keinona on kiireellinen huostaanotto tai sijoitus.

 Nämä perheet voivat pahoin, ja monien eri tahojen mukaan tilanne on räjähtämässä käsiin. Nämä perheet eivät käy virkistäytymässä kylpylöissä, elokuvissa tai kuuntelemassa Sinfonia Lahtea. He ovat leipäjonoissa, kotona neljän seinän sisällä pohtimassa kuinka saisi rahat riittämään välttämättömiin menoihin. Osamaksuvelkaa otetaan alaikäisten lasten nimiin, jolloin luottotiedot ovat jo menneet heidän täysi-ikäistyttyään.

Päihteet ovat monella viimeinen keino paeta ympäröivää todellisuutta. Toivottomuutta halutaan paeta keinolla millä hyvänsä. Ymmärrän tämän täysin. Kaupungin ei missään tapauksessa tule edes harkita kolmannen sektorin avustusten leikkaamista, koska se tulisi kostautumaan merkittävänä kustannusten nousuna ja turvattomuuden lisääntymisenä. Ei-lakisääteistä, ennalta ehkäisevää toimintaa järjestetään siellä tehokkaasti ja todella halvalla.

Toinen ryhmä ovat mielenterveyspotilaat ja kuntoutujat. Erikoissairaanhoidon menoja päivitellään mutta mitään ratkaisevaa muutosta vallitseviin käytäntöihin ei ole saatu aikaan, ainakaan vielä.

Ongelmallista on se, että melko usein mielenterveyspotilaat odottavat sairaalassa esim, asumispalvelupaikkoja, ja joskus tämä kyetään totetuttamaan vain edunvalvonnan kautta.  Tämä  odottelu maksaa ja samaan aikaan potilaiden toimintakyky heikkenee laitoksessa, vaikka sitä tietenkin pyritään ylläpitämään mahdollisimman hyvänä resurssien puitteissa.

 

Psykiatrian pyöröovi-ilmiöön on ainakin osittain syynä se, ettei lääkityksen toteutumista kyetä valvomaan riittävästi itsenäisessä asumisessa tai asumispalveluissa, jolloin usein kalliiseen osastohoitoon palataan joskus jopa muutaman päivän kuluttua. 90-luvulla lakkautettuja niin sanottuja B-mielisairaaloita kaivattaisiin takaisin ainakin tästä näkökulmasta tarkasteltuna. Aina tulee olemaan potilaita, jotka eivät kotona tai tuetussa asumisessa pärjää. Heidän tarpeisiinsa ei nykyjärjestelmä vastaa.

 Kuntoutujille kaivataan lisää työtoimintaa, tällä hetkellä sitä ei ole kaikille halukkaille tarjota. Kaikki me tiedämme, että tunteakseen itsensä eheäksi ihminen tarvitsee jonkin ryhmän johon voi kuulua, jossa saa tuntea itsensä tasavertaiseksi ja merkitykselliseksi. Kuntouttavaan työtoimintaan tulee jatkossa suunnata huomattavasti nykyistä enemmän resursseja.

 Viimeisenä haluan sanoa muutaman sanan tapauksesta Tiirismaan koulu. Remonttia suosittavan Lahden Tilakeskuksen uskottavuus on kärsinyt aimo kolauksen Launeen tapauksen johdosta.  Tiirismaan kiinteistön tämän hetkinen kunto ei ole voinut tulla kaupungin eikä Tilakeskuksen johdolle yllätyksenä. Koulun henkilökunta ja oppilaat ovat jaksamisensa äärirajoilla, osa heistä on jo parantumattomasti sairastuneita. Tällä kertaa täytyy kuitenkin olla tyytyväinen, että väistötilat saatiin järjestettyä suhteellisen nopeasti. Launeesta on yritetty oppia jotakin, Hyvä niin.

 Meillä päättäjinä on moraalinen vastuu henkilökunnan ja oppilaiden terveydestä. Rakennus on suojeltu, mutta jossakin menee raja arkkitehtuurin suojelun ja kansalaisten suojelemisen välillä. Myös Lahden kaupunki työnantajana on vastuussa siitä, että opettajien ja muun henkilökunnan työskentelytilat ovat terveelliset ja turvalliset.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Yrittänyttä ei laiteta ?

Keskiviikko 4.2.2015 - Nina L

Moikka !

 

Tässä vaiheessa vuotta lienee turhaa pahoitella liian pitkäksi venähtänyttä taukoa blogin ylläpidossa, mutta teen sen kuitenkin. Ruuhkavuosia mennään ja aina kun ylimääräistä aikaa työn ja luottamustoimien ohella jää, menee se usein joutenoloon ja akkujen lataamiseen. Nyt olen kuitenkin koneen äärellä ja minua ympäröi tyhjä talo, seinäkello vain raksuttaa taustalla…

 

Tänään oli Lahden Perussuomalaisilla vuoden ensimmäinen toritapahtuma, ja väkeä oli paikalla oikein mukavasti. Aina on kiinnostavaa kuulla ihmisten kertomuksia heidän omakohtaisista kokemuksistaan ja vaihtaa mielipiteitä. Ensimmäistä kauttaan istuva kuntapäättäjä saa paljon eväitä kuuntelemalla. Se on usein tärkeämpää kuin ehkä usein meille poliitikoille tyypillinen jatkuva äänessä oleminen.

 

Kuunteleminen on taito, jota meillä kaikilla ei luonnostaan ole yhtä vahvana. Itsekin sorrun usein päälle puhumiseen ja lauseiden loppuun jatkamiseen. Tästä olen yrittänyt näin keski-ikään tultuani päästä eroon. Se ei ole helppoa. Kuitenkin vain olemalla aidosti läsnä, voi ihminen asettua toisen asemaan ja tätä kautta ymmärtää.

 

Vaalit ovat ovella, mielipidemittauksia tehdään viikoittain. Tuleeko jytky vai pelkkä prutku? Kuka tietää? Puolueiden kannatus on jatkuvaa aaltoliikettä; kaikki muistavat nykyisen gallupkärjen ahdingon neljä vuotta sitten. Me jäimme oppositioon, koska emme olleet valmiita tinkimään Eu-kriittisyydestämme. Sateenkaarihallitus tuli ja taisi jo mennäkin ; ) Olisiko hallitusneuvotteluissa ollut järkevämpää kunnioittaa kansan tahtoa tulemalla vastaan? Näitä voidaan miettiä.

 

Mediassa on ollut paljon puhetta ontuvasta viennistämme ja syinä siihen on esitetty milloin liian korkeita tuotantokustannuksia, verotusta jne. Yksi syy tähän saattaa olla myös markkinoinnin riittämättömyys tai sen tehottomuus. Varsinkin pk-sektorilla rahoituksen saaminen markkinointia varten on hyvin vaikeaa jollei jopa mahdotonta. Puhun nyt siis pienistä, korkeintaan muutaman henkilön työllistävistä yrityksistä. Tuotekehitykseen rahaa vielä saa, mutta entä kun tuote on valmis ja sitä pitäisi alkaa markkinoinnin kautta myymään?

 

Länsinaapurissa tähän seikkaan ollaan kiinnitetty huomiota vuosikymmenten ajan ja voimme vain kateellisina katsella kuinka juna porskuttaa. En tiedä, juontaako tämä kaikki juurensa vaatimattomuudestamme/slaavilaisesta juroudestamme vai muinaisesta kollateraalikaupasta toisen naapurimme NL:n kanssa?  Silloin ei ollut tarvetta markkinointiin kun kaikki oli jo ”sovittu” jossei nyt viiden vuoden päähän niin ainakin Mäntyniemessä.

 

Pienyrittäjäksi ryhtyminen on Suomessa tehty vaikeaksi jo byrokratian suhteen. Lisäksi paikallinen sopiminen (vaikka reilukin sellainen) on tehty mahdottomaksi koska työntekijät ymmärrettävästi tässä maassa ovat enimmäkseen järjestäytyneitä. Kun sitten tulee hetki, että on aika pistää pillit pussiin, menetät vielä luottotietosi ja saat sosiaalisen häpeän niskaasi ”epäonnistumalla”. Jenkeissä taas se ei ole yrittäjä eikä mikään, joka ei ole läpikäynyt vähintään yhtä konkurssia !  Meillä velat vanhenevat  vuosikymmenessä. Ei kuullosta kovinkaan houkuttelevalta. Tämä on todella huolestuttavaa, koska uusia työpaikkoja ei enää jatkossa voida juurikaan luoda lisää julkiselle sektorille.

 

Positiivinen suuntaus kuitenkin meillä Lahdessa on, että 6-luokkalaisille järjestettiin ensimmäistä kertaa yrittäjyyskasvatusta Yrityskylän muodossa. Tämä oli loistava alku, ja  jatkossa pienyrittäjäksi ryhtymisen kynnystä sekä konkurssilainsäädäntöä tulee  uudistaa kannustavampaan, yrittäjäystävällisempään suuntaan.

 

Tällaista tällä kertaa!

Kommentoi kirjoitusta.

Sopeuttamistalkoot

Torstai 22.5.2014 - Nina L

Moikka !

Mukavaa taas palata koneen äärelle kun ulkona sää on muuttunut tutun sateiseksi viikon hellejakson jälkeen. Tätä se Suomen suvi on kaikessa arvaamattomuudessaan.

Minulla oli etuoikeus käydä jälleen haistelemassa maailman tuulia, missäpä muuallakaan kuin Nykissä.  Kuten viimeksikin, matka herätti paljon ajatuksia ja oli kiintoisaa seurata toimintaa aloittelevan  kunnallispoliitikon silmin.

Julkinen liikenne toimii, vaikka bussi-ja metrokalusto on kulunutta ja vanhahkoa. Uutta ei hankita ennen kuin on aivan välttämätöntä. Katuja ei jatkuvasti lakaista ja pestä, muutama roska kadulla ei järisytä. Suomessa on puhdasta. Ehkä liiankin.

Amerikkalaisten ideologia on  kaukana omastani, mutta silti mieleeni jäi ajatus: ”Miksi aina uutta”? Ei ole myöskään kestävän kehityksen periaatteiden mukaista toimia näin. Myöskään Keski-Euroopassa ei kaikki hohda uutuuttaan. Se tekee tunnelman. Se meiltä Suomesta ikävä kyllä hieman puuttuu. Puhdas luonto ja turvallisuus ovat valttejamme maailmalla, niistä ei tule kuitenkaan tinkiä.

Maanantaina istuimme kaupungintalolla talousseminaarissa ja aiheena olivat sopeuttamistarve/toimenpide-ehdotukset vuosille 2014-17 eli valtuustokauden loppuun. Valtionosuus-uudistus, vähenenevät verotulomme johtuen korkeasta työttömyysasteesta, huoltosuhteen muuttuminen ja vanheneva kiinteistökanta näin muutamia mainitakseni pakottavat meidät sopeuttamaan kaupungin taloutta esim. Sosiaali- ja terveystoimialalla n. 8 m.eurolla vuosina 2014-17. Tämä johtaa väistämättä myös palveluiden osittaiseen ulkoistamiseen. Alan pienten -ja keskisuurten toimijoiden hoitamina tämä toisi työtä sekä verotuloja alueelle, mutta he eivät ymmärrettävästi kykene tarjoamaan palveluitaan yhtä halvalla kuin suuret ylikansalliset ketjut. Olen kirjoittanut asiasta ennenkin ja toistan itseäni jälleen: Kilpailutuslainsäädäntöä tulisi uudistaa niin, että myös kotimaisilla toimijoilla on mahdollisuus olla reilusti mukana loppuun asti ja tulla valituiksi.

 

Tämän kaiken keskellä täytyy kuitenkin ajatella positiivisesti. Nyt meillä on todellinen mahdollisuus muuttaa joitakin luutuneita toimintamalleja.

 

Julkinen terveydenhuoltojärjestelmämme, varsinkin erikoissairaanhoito, on kankea ja byrokraattinen kuin armeija konsanaan. Eri ammattiryhmillä on omat intressinsä toteuttaa asioita tietyllä tavalla. Otetaan kaikki ”irti” mitä saadaan niin kauan kuin nykyinen järjestelmä on käytössä. Kaksilla rattailla ajelu on varsin yleistä.  Käytännöt eivät siellä muutu, ennen kuin veitsi alkaa olla ns. omalla kurkulla. Vielä sitä ei ole näkynyt muuta kuin lomautusten muodossa. Säästöt tulevat varmasti jäämään melko marginaalisiksi, nythän osa lomautuksista on jouduttu perumaan ja lyhentämään suunnitteilla olevia. Itse olen lomautettuna näillä näkymin vkolla 33.

 

Mitä julkisessa erikoissairaanhoidossa tulisi hoitaa? Tämä keskustelu tulisi pikapuolin aloittaa Arkadianmäellä ja se lienee jo aloitettukin, Sote-uudistuksen myötä.

 

Kaikesta tästä huolimatta varsinkin meidän Perussuomalaisten päättäjien tärkein tehtävä on pyrkiä mahdollistamaan palveluiden saatavuus tavalla tai toisella kaikkein vaikemmassa asemassa oleville: pieneläkeläisille, yksinhuoltajille, vaikeasti sairaille/vammautuneille ihmisille. Muutoksen keskellä tämä on pidettävä johtotähtenä.

 

Oikein mukavaa Helatorstain jatkoa kaikille !

Kommentoi kirjoitusta.

Raha ei tekis pahaa

Keskiviikko 5.3.2014 - Nina L

Terve !

 

Ensimmäinen virallinen kevätkuukausi on aluillaan ja luvassa näyttää olevan ennenaikainen kevät. Ei hassumpaa näillä leveysasteilla, nyt kun Salpausselän kisatkin saatiin kunnialla viedyksi päätökseen ohuista lumikerroksista huolimatta. Kyllä Lahdessa osataan : )

 

Kaupunginhallitus on kuluneen viikon aikana saanut pohdittavakseen kuinka paikata yhä sukeltavaa talouttamme. Suomen kasvuennusteet olivat viime vuonna optimistisemmat mitä nyt olemme saaneet nähdä. Kasvu on jäämässä alle 0.5%. Siinä ei paljoa ole hurraamista. Hyvin suurella todennäköisyydellä tulee hallitus leikkaamaan kuntien tuloja viimeistään vuodesta 2015 alkaen.

 

 PHSOTEY  tulee jälleen ylittämään raaminsa nykyisten ennusteiden mukaan  vähintään 4 m.eurolla. Tämä ei ole yllätys varmaan kenellekään, mutta hyvin epämieluisa sellainen. Sosiaali-ja terveyslautakunnan jäsenenä olen viime vuoden aikana päässyt seuraamaan aitiopaikalta tätä pienimuotoista teatteria, joka tosin pyörii ihan kunnioitettavalla budjetilla.

 

Rivimiehenä omassa työssäni operatiivisella toimialalla tulee lähes päivittäin pohdittua tätä kaikkea. Miksi asioita ei voisi tehdä hieman toisin, kevyemmin, joustavammin? Kun raha tulee automaattisesti, vaikka budjetit paukkuvat vuosi toisensa jälkeen, ei se haasta (eikä valtuuta) meitä pohtimaan ruohonjuuritasollakaan toimintaamme kriittisesti. Työnantajaa en tässä arvostele, todetaan nyt sekin varmuuden vuoksi. Olen vain hyvin huolestunut tilanteesta sekä rivityöntekijänä että kuntapäättäjänä. Minä olen vastuussa.

 

Sote-uudistus etenee yskähdellen. Missä muodossa se tulee toteutumaan Päijät-Hämeessä, ei ole vielä tietoa. Uudistuksen vivahteista voidaan olla montaa mieltä. Perustaso ja erikoissairaanhoito toimivat liian kankeasti toisiinsa nähden. Samat asiakkaat pyörivät koneistossa edes takaisin ja välillä ”ottavat vauhtia” yksityiseltä päästäkseen haluamaansa/tarvitsemaansa hoitoon. Täytyy olla jokin muu, joustavampi ja taloudellisempi tapa. Tämän selvittämistä jatketaan ja Lahti antaa pian oman esityksensä palveluiden järjestämisestä tulevaisuudessa. Suurimmalla maksajalla tulee olla myös sananvaltaa siinä, kuinka rahat käytetään.

 

Kevään aikana tulee valtuusto tutustumaan tarkemmin Lappeenrannassa jo käytössä olevaan menolaskuriin. Kustannusvaikutuksia pystytään arvoimaan jatkossa hyvin konkreettisella tavalla. Tuleeko tästä valtustomme rutiinityökalu tulevaisuudessa? Ideana vaikuttaa varsin toimivalta. Siitä lisää tuonnempana kunhan olemme saaneet koulutusta aiheesta !

Kommentoi kirjoitusta.

Mihin matka ??

Perjantai 17.1.2014 - Nina Laihanen


Hei ja hyvää alkanutta vuotta kaikille!

 

 Valtuustokausi 2014 on pyörähtänyt käyntiin intensiivisesti ja niinhän sen tulee ollakin. Ansaitun levon jälkeen on mieli virkeä ja kehonkin hyvinvoinnista yritän pitää huolta paremmin kuin viime vuonna. Niitä kun on vain tämä yksi ja ainoa ; )

 Sosiaali-ja terveyslautakunnassa oli niinikään vuoden ensimmäinen kokoontuminen ja iloisena  saanen ilmoittaa, että perhehoidon korvaukset tulevat nousemaan paremmin koko maan tasoa vastaaviksi. Kun joudutaan tilanteeseen, jossa lapsi/nuori joudutaan ottamaan huostaan syystä tai toisesta, on hänelle parempi ratkaisu asua perheessä, kuin  ympäristössä jossa henkilökunnan vaihtuvuus on välillä suurtakin. Tärkein, eli turvallisuudentunne pystytään tätä kautta mahdollistamaan paremmin.

Lasten hädällä ei mielestäni tule tehdä voittoisaa liiketoimintaa, ja siinäkin mielessä on perhehoidon voimakkaampi tukeminen huomattavasti parempi vaihtoeto kuin tukea ylikansallisia alan toimijoita, jotka ovat luonnollisesti myös se kalliimpi vaihtoehto.

Launeen terveyskioskin toiminta jatkuu sairaanhoitajan vastaanottona Launeen terveysaseman tiloissa sekä edelleen Triossa, jossa v.2013 kävijämäärät ovat kasvaneet huimasti. Näin ollen voidaan ajatella, että jotakin ollaan onnistuttu tekemään myös oikein. Klinikkamalli starttasi vuoden alusta ja vuosi näyttää meille kuinka hyvin se lähtee toimimaan. Palaute on todella tärkeää ja sitä toivottavasti kaupunkilaisilta saadaan...

Meillä oli valtuuston tiedotustilaisuudessa 15.1. Tj Renor Oy:stä kertomassa Askon alueen kehittämissuunnitelmista ja täytyy sanoa, että olin hyvin vaikuttunut! Radanvarsi on tällä hetkellä melko huonosti hyödynnetty, ja kuintenkin sijainniltaan mitä parhain. Tähän on tulevaisuudessa panostettava. Myös 2,5 h junamatkan päässä olevat Pietarilaiset olisivat varmasti kiinnostuneita vireästä yritys/asuinalueesta.

Vielä tähän lopuksi en malta olla mainitsematta, mikä valtava valttikortti Lahdelle/Päijät-Hämeelle olisi monipuolinen, tasokas kylpylä (vaikkapa tässä Askon alueella), mikäli Teivaan kaavailut kariutuvat loputtomiin valitusmenettelyihin. Meidän tulee ottaa kaikki hyöty irti maantieteellisestä sijainnistamme. Mikäli jäämme "tuleen makaamaan", odottaa meitä Kouvolan kohtalo...

  

 

 

Kommentoi kirjoitusta.

Puheeni 25.11.13 valtuuston talousarviokokouksessa

Maanantai 25.11.2013 - NIna L

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

 

Meillä on Lahdessa korkeatasoinen ja kansainvälisesti arvostettu kaupunginorkesteri. He ovat tehneet Suomea ja Lahtea tunnetuksi maailmalla. Siitä suuri kiitos heille.

Ylen haastattelussa tämän vuoden alussa Sinfonia Lahden pitkäaikainen intendentti sanoo, että mikäli orkesterilla on erityisasema kaupungin johdon silmissä, se on perusteltu ja ansaittu 25 vuoden pitkäjänteisen työn tuloksena.

 

” Toivon tosiaan, että olemme päättäjien suojeluksessa.”, hän toteaa.

 

Sosiaali-ja terveystoimialalla meiltä vaaditiin vielä parin miljoonan lisäsopeutuksia sekä henkilöstöä uhkaavat lomautukset, pahimmillaan jopa irtisanomiset. Tässä tilanteessa tuntuu hieman erikoiselta, että jokin yksittäinen taho olisi päättäjien niin sanotussa suojeluksessa.

 

Vaikka kaupunkilaisten terveydenhuolto ja kulttuurinjanon sammuttaminen tapahtuu kahden eri toimialan kautta, on kysymys lopulta aivan samoista, veronmaksajien rahoista. Lahti tukee kaupunginorkesteria noin kolmella miljoonalla eurolla vuosittain.

 

 Se ei ole suuri summa verrattuna kokonaisuuteen, mutta kysymys on myös periaatteesta. Voisiko avustusten aleneminen ruokkia orkesterimme luovuutta?  Pitäisikö jotakin tehdä toisin?

Kommentoi kirjoitusta.

Yrittänyttä ei laiteta ?

Tiistai 12.11.2013 - Nina L

Palautusesitykseni valtuuston 11.11.13 kokouksessa

 

 ”Talousnäkymien ollessa heikot ja Lahtelaisen väestön ikääntyessä vauhdilla, korostetaan yksilön vastuuta omasta toimintakyvystään. Terveydenhuollon resurssit tulee kohdentaa tarkasti ja tässä ennaltaehkäisy on todella tärkeässä roolissa.

 

Maksuttomien liikuntapalveluiden tarjoaminen vanhemmalle väestönosalle ilmaiseksi rasittaisi kaupungin taloutta noin 200 tuhatta euroa vuositasolla. Tämä on suuri määrä rahaa ja vaikka ensimmäisen kauden valtuutettu olenkin, rohkenen silti väittää, että kauaskantoiset kustannusvaikutukset olisivat kaupungille positiivisia.

 

Tiedetään, että heikentynyt liikkumiskyky on usean kaatumistapaturman taustalla. Kaatumistapaturmien ehkäisy on tärkeää, sillä se voi merkitä pahimmillaan itsenäisen toimintakyvyn menetystä ja riskiä joutua pysyvään laitoshoitoon.

Kaatumisten aiheuttamat kustannukset ovat inhimillisten kärsimysten lisäksi suuria.

 

  • Suomessa tapahtuu vuosittain yli 7000 lonkkamurtumaa ja näistä yli 90 % on seurausta kaatumisesta.

 

  • Yhden lonkkamurtuman kustannukset potilasta kohden ensimmäisenä vamman jälkeisenä vuotena ovat lähes 20 tuhatta euroa sisältäen sairaanhoitoa keskimäärin puolitoista kuukautta.

 

  •  Näin ollen lipputulojen kertymävaikutus, noin 200 tuhatta euroa muodostuu jo reilun kymmenen lonkkamurtumapotilaan hoitokustannuksista.

 

 

 

Sivistystoimialan ja Sosiaali-ja Terveystoimialan rajapinnalle ollaan muodostamassa erillistä ikääntyvien terveysliikunnan ohjausyksikköä, jolta nämä toimialat ostaisivat palveluita. Kun meidän tulisi pikemminkin tiivistää yhteistyötä ja pohtia edullisia ratkaisuja kaupunkilaisten terveyden edistämiseksi, suunnitelmissa on jo uusi, tuskin talkoovoimin pyörivä putiikki.

 

Sporttikortti-mallissa näitä organisaation sisäisiä uusia yksiköitä ei olisi tarpeen perustaa.

 

Näihin edellä mainittuihin seikkoihin vedoten, ehdotan Sporttikortille vuoden mittaista kokeilujaksoa vuodelle 2014 ja aloitteen palauttamista kaupunginhallitukselle tähän liittyviä lisäselvityksiä varten.”

 

Esityksen kannalla oli 20 valtuutettua 59: stä, joten tällä erää ikääntyneiden maksuton terveysliikunta jäi haaveeksi. Kokoomuksesta aloitteen kannalla oli ainostaan yksi valtuutettu.  Tämä on mielestäni varsin hyvä esimerkki siitä, kuinka salin oikealla laidalla suhtaudutaan tekemiimme aloitteisiin.

 

Mutta yrittänyttä ei laiteta. Pääasia on se, että pyrkii vastustuksesta huolimatta sinnikkäästi ajamaan pienituloisten ja heikommassa asemassa olevien kaupunkilaisten asiaa. Uskallan väittää, että heidän takanaan seisoo koko valtuustoryhmämme.

1 kommentti . Avainsanat: Soprttikortti, Ennaltaehkäisy, Lonkkamurtumat,

Valtuustoaloitteeme 10.6.2013

Perjantai 20.9.2013 - Nina L

Tällainen tuli jätettyä kevätkauden viimeisessä valtuustossa 10.6 valtuustokollega Juha Ravaltin (PS) kanssa ; )

VALTUUSTOALOITE

 Me allekirjoittaneet esitämme, että Lahden kaupunki ryhtyy selvitystyöhön ”Sporttikortti 68+” -hankkeen käynnistämiseksi. Hanke mahdollistaisi 68 vuotta täyttäneille Lahtelaisille vuodesta 2014 lähtien vapaan pääsyn kaupungin uimahalleihin ja kuntosaleille.

 Maksuttomien liikuntapalveluiden tarjoaminen vanhemmalle väestönosalle ei rasita kaupungin taloutta, mutta tekee mahdolliseksi monipuolisen liikuntaharrastuksen jatkumisen tulotasosta riippumatta. Espoossa on käytössä 68 vuotta täyttäneille kaupunkilaisille ”Sporttikortti”, jolla pääsee vapaasti kaupungin kuntosaleille sekä uimahalleihin. Kortilla pääsee maksutta mukaan myös kaupungin eläkeläisille tarjoamaan ohjattuun liikuntaan. Kortti on saanut Espoossa suuren suosion.

 Liikunta on yksi edullisimmista  ja tehokkaimmista keinoista ennaltaehkäistä fyysisen sekä psyykkisen toimintakyvyn heikkenemistä. Lukuisat tutkimustulokset todistavat liikunnalla olevan positiivisia vaikutuksia myös ikääntyneiden toimintakykyyn. Liikunta myös ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia, osteoporoosia sekä alentaa veren sokeri- ja rasva-arvoja. Liikunnan positiivinen  vaikutus ihmisen psyykkiselle hyvinvoinnille on vähintäänkin yhtä tärkeä kuin fyysisen kunnon ylläpitäminen.

 Maksuttomien liikuntamahdollisuuksien järjestäminen on Lahden kaupungille edullinen keino saada epäsuoria säästöjä aikana, jolloin sosiaali-ja terveydenhuollon menot jatkavat kasvuaan mm.väestön ikärakenteen muutoksesta johtuen. Nykyisellään korostetaan jokaisen omaa vastuuta  toimintakykynsä säilyttämisestä ja terveytensä vaalimisesta mm. liikkumalla riittävästi. Tätä mahdollisuutta ei kaikilla eläkeläisillä välttämättä ole esim. taloudellisesta tilanteestaan johtuen. Monilla pieneläkeläisillä suuri osa tuloista menee välttämättömiin menoihin kuten asumiseen ja lääkkeisiin.

Lahden väestöennusteen (4/2013) mukaan ikäihmisten määrä lisääntyy voimakkaasti ja vuonna 2025 n. 25% Lahden asukkaista on yli 65-vuotiaita. Me allekirjoittaneet uskomme, että maksuttomat kaupungin tarjoamat liikuntapalvelut 68 vuotta täyttäneille Lahtelaisille  innostavat ja tukevat yhä useamman ikääntyneen kansalaisen omatoimista toimintakyvyn ylläpitämistä.

 Lahdessa, 10.6.2013 Juha Ravalt ja Nina Laihanen

 

Kommentoi kirjoitusta.

Hankkiako vaiko eikö? Hmmm...

Perjantai 20.9.2013 - Nina L

Meillä on Eu:ssa työvoiman vapaa liikkuvuus, joka valitettavasti aiheuttaa halpatyövoiman käyttämisen mm. rakennusteollisuudessa alihankkijoiden toimesta. Myös kaupungin sopimusten ja hankintojen lähtökohtana tulee aina olla laillisuus sekä kaupungin oma etu. Se ei silti aina ole sama kuin paikallisen yrityksen ja sen työntekijöiden etu.

 Tässä esimerkki: Paikallinen yritys ja sen työntekijät ...maksavat veronsa vaikkapa Lahteen, mutta hankintalain mukaan sitä ei valitettavasti saa ottaa huomioon kokonaishyötyjä laskettaessa. Paikallisilla yrityksillä pitäisi kuitenkin jo lähtökohtaisesti olla kotikenttäetu erilaisten läheisyydestä aiheutuvien säästöjen ansiosta. Silti, jos paikallisen yrittäjän tarjous on avoimen, reilun ja kokonaisvaltaisen tarjouskyselynkin jälkeen kokonaisuutena kalliimpi, on kaupungin syytä tilata muualta.

 TÄSSÄ hieman tilastojen surullista kertomaa 20.9.2013: Lahden työttömyysaste oli heinäkuussa 2013 17,1 %, 3,1 prosenttiyksikköä korkeampi kuin 10 suurimmassa kaupungissa keskimäärin.

Vuodessa työttömyysaste on noussut Lahdessa 1,8 prosenttiyksikköä, saman verran kuin vertailukaupungeissa keskimäärin ja viidessä vuodessa (heinäkuu 2008-2013) 5,1 prosenttiyksikköä, 0,9 pros. yksikköä enemmän kuin vertailukunnissa.

Kätemme kuntapäättäjinä ovat siis melko sidotut, vaikka järkevää olisi suosia talousalueen/kaupungin vaikeuksissa rämpiviä pk-yrityksiä. Raha ratkaisee kuitenkin tässäkin asiassa.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Työttömyystilastot, hankintalaki, suomalainen työ

Tiukkaa tekee, mutta kenelle?

Maanantai 2.9.2013 - Nina Laihanen

 

Terve pitkästä aikaa !

 

Syksy on saapunut kaupunkiin. Sen aistii ulkoilman tuoksuista, varsinkin iltaisin. Lomat ovat paremmalla puolella ja on aika palata arjen rutiineihin. Ne tuovat turvallisuutta niille, joilla on siihen etuoikeus. Työpaikalle palaaminen lomien jälkeen ei ole kaikille itsestäänselvyys. Moni on saanut/saamassa lopputilin tai lomautuksen uhka leijuu ilmassa. Arjen rutiinit ovat muisto vain.

Kaikkialta saa lukea, kuinka meidän Kaikkien Suomalaisten tulisi nyt viimeistään kantaa kortemme kekoon ja osallistua pääministerin peräänkuuluttamiin "uudistustalkoisiin" Raha on tiukassa ja Euroopan kriisi ei näytä talttumisen merkkejä, päinvastoin. Apuamme kaivataan myös muualla..

Kestävyysvaje on tosiasia, kuten myös väestömme ikärakenteen muutos epäsuotuisempaan suuntaan. Maksajia on tulevien 20-30 v aikana vähemmän kuin tuettavia ja huollettavia. Kuinkas tässä näin pääsi käymään? Talouden kasvunäkymät ovat heikot ja maamme velkaantuu vauhdilla jotta "kone pysyy käynnissä" ja palvelut pystytään säilyttämään. Ajat ovat siis jälleen vaikeat.

Olemme saaneet lukea naapurikuntien kirpeistä leikkauspäätöksistä, joihin en ota kantaa sen enempää. Meillä Lahdessa ei ole sen ruusuisempi tilanne kuin muillakaan, suurillakaan kaupungeilla. Valtionosuudet laskevat mutta kuntien velvoitteet järjestää palveluita eivät ole kadonneet mihinkään. Yhteisöveroa lasketaan, joka ei taas välttämättä kuntien kannalta ole hyvä asia. Verotuksella kuitenkin rahoitetaan julkisia palveluita jolloin verojen kevennykset vähentävät tätä rahamäärää. Tilanne on siis varsin tukala.

Kuulin keväällä erään valtuutetun toteavan pöntöstä: " Kukaan meistä ei maksa veroja mielellään" (vapaa lainaus). Olin pöyristynyt. Vaikkakaan en ole mikään kovin merkittävä veronmaksaja euromäärällisesti, koen silti tekeväni moraalisesti oikein, ja sen mitä jokaisen työssäkäyvän palkansaajan kuuluukin. Kantaa vastuunsa heikommista ja avun tarpeessa olevista. Termi "iloinen veronmaksaja" lanseerattiin myös samaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa. Tuohon joukkoon kuulun mieluusti minäkin.

Kuinka sitten selviämme tästä kaikesta? Jostakin on luovuttava jokaisen. Suurituloisten veronalennuksista. Keskiluokan on ehkä luovuttava toisesta autosta polttoaineiden hintojen kohistessa ylöspäin. Köyhille luopuminen monesta asiasta on arkipäivää, joten heille tämä kaikki on tuttua vanhan kertausta : ( Lohduttomuus ja näköalattomuus passivoivat ja se tulee meille kaikille erittäin kalliiksi vielä tulevaisuudessa.

Sote-ja kuntauudistus etenee ja valtion suunnalta yhdistymispaineet myös Päijät-Hämeessä ovat mitä ajankohtaisimmat. Vielä pitäisi kaikkien löytää Se Yhteinen Sävel ja katsoa eteenpäin. Peruuttamalla kun ei pääse eteenpäin tässäkään asiassa....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote-ja kuntauudistus, kestävyysvaje, sosiaalinen oikeudenmukaisuus, hyvinvointi

Valtuustopuheeni 15.4.2013

Keskiviikko 17.4.2013 - Nina L

Ensimmäinen valtuustopuheeni 15.4.2013

 

Strategiassa on määritelty kaupungin visio eli tulevaisuuden tahtotila. Tätä olemme alkuvuodesta olleet yhteisesti luomassa. Valmista alkaa olla ja nyt on aika käydä sanoista tekoihin. Aika on tullut kantaa sitä kuuluisaa vastuuta.

Lahdesta on tarkoitus tehdä lapsiystävällinen kaupunki, jossa on hyvä asua ja joka houkuttelee lapsiperheitä muuttamaan myös muualta. Tällä hetkellä Lahteen muutetaan usein edullisten asumiskustannusten ja keskeisen sijainnin vuoksi.

Kuinka sitten käytännössä tulisi toimia, että strategia olisi muutakin kuin kauniita sanoja paperilla? Joudutaan tekemään arvovalintoja. Kaikki valtuutetut ovat todennäköisesti yhtä mieltä siitä, että vaikkapa Launeen koulun tilanteeseen tulee puuttua ja lasten sekä siellä työskentelevän henkilökunnan terveyttä ei tule enää vaarantaa.

Kun kaupunginjohtaja esitteli meille viime keskiviikon tiedotustilaisuudessa lukuja kaupungin taloudellisesta tilanteesta ja tulevaisuuden ennusteista, tuskin kenellekään jäi epäselväksi missä mennään.

Oppilaiden ja henkilökunnan oireita ollaan jälleen kerran  ryhdytty selvittämään seikkaperäisemmin ja sen on johdettava tällä kertaa johonkin konkreettiseen. Rahaa on jo kulunut riittävästi, noin 13 miljoonaa euroa. Yksi astmaan sairastunut lapsi maksaa yhteiskunnalle noin neljäsataatuhatta euroa. Uuden koulun rakentaminen noin kolmekymmentä miljoonaa.

Emme ole varmasti ainoa kaupunki suomessa, joka kamppailee  sisäilmaongelmaisten julkisten kiinteistöjen kanssa. Me voimme kuitenkin olla strategiaa noudattaen se kaupunki, joka ei enää jatkanut ongelmien vähättelyä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Strategia, Laune, Lapsiystävällisyys

Piinaava odotus

Keskiviikko 20.3.2013 - Nina Laihanen

Piinaava odotus

 

Pitkästä aikaa pääsen tänne blogin kimppuun, nyt on aikaa kun flunssa jyllää. Ajatus kuitenkin ainakin vielä juoksee joten päätin tarttua koneeseen. Onneksi nykytekniikka suo tähän mahdollisuuden sohvalta käsin.

 

Valtuustokausi pyörähti käyntiin täydellä teholla, ilman mitään sen erikoisempia alkulämmittelyitä. Kaupungin strategiaa tulevalle neljälle vuodelle olemme olleet pohtimassa useaan otteeseen, huipentuen viimeviikkoiseen kaksipäiväiseen seminaariin Helsingissä.

 

Mitä tästä on jäänyt käteen? Kaikki ryhmät ovat pelottavan samaa mieltä vaikkapa siitä, että homekoulut ja päiväkodit tulee korjata ensi tilassa, olemmehan tavoittelemassa Lahteen lapsiperheitä = muuttovoittoa ja veronmaksajia. Valtio on lupaillut porkkanana avustuksia saneerauksiin, mutta riittävätkö ne? Mitä jos rahaa ei kauniista puheista huolimatta löydy? Vai tarjoaako (taas) jokin firma ”kokonaisvaltaisesti edullisimmin” ja tulos on jotakin mitä nyt näemme?

 

En halua olla pessimisti, enkä varsinkaan ”neliraajajarruttaja”, mutta olen aina ollut realisti. Hieman inhosellainen ; )

 

Kuntaministeri Virkkusen esittämät käyrät olivat ainakin rytmihäiriöainesta jos eivät aivan veret seisauttavia. Menot lisääntyvät räjähdysmäisesti ja tulot valtionosuuksien ja verotulojen muodossa laskevat kuin lehmän häntä.

 

Tässä tilanteessa tulisi mielestäni suorittaa raakaa priorisointia ja saattaa strategian kauniit linjaukset käytäntöön. On monta mielipidettä siitä, onko Lahden vetovoiman kannalta ratkaisevan tärkeää keskustan tekohengittäminen lainarahalla vai peruspalveluiden turvaaminen hinnalla millä hyvänsä. Kun velkaa on joka tapauksessa otettava, tulisi tällöin priorisointia tehdä.

 

Mutta juna meni jo, toriparkki tulee vaikka väkisin. Demokraattinen päätös, mutta suurin osa kaupunkilaisista kuitenkin vastustaa hanketta. 2/3 enemmistö-periaate suurista investoinneista päätettäessä olisi omasta mielestäni ihan varteenotettava vaihtoehto. Tämän käyttöön ottaminen tosin vaatisi muutoksia säännöissä ellei peräti lakimuutosta.

 

Keskustan elävöittämisen kannalla olen minäkin, istutuksia voidaan toki torille sen möyhentämisen jälkeen laittaa sekä niitä penkkejä. Yksi mutta asiassa kuitenkin on ja se on museovirasto. Tori ja sen liepeet ovat nimittäin viraston mukaan ”Valtakunnallisesti merkittävää kulttuurihistoriallista ympäristöä”. Kuten myös Hennalan kasarmi-alue. Rakennusoikeutta on torilla niin vähän, ettei sinne juuri istutuksia ja penkkejä enempää voida suunnitellakaan.

Tästä kuulimme, me uudet valtuutetut tosin vähän vahingossa ; )

 

Työ siis jatkuu ja Sote-selvitysmiesten raporttia ryhdytään varmasti innolla arvioimaan. Kuntaliitosselvitys lähti matkaan Arkadianmäelle ja kuten eräs kokenut valtuutettu totesi ” Ketään ei ole tulossa”.  Näin ollen voimme tietyllä tavalla vain jäädä arvailemaan ja odottelemaan mahdollista valtiovallan mukaantuloa joka kaiken tämän on alulle laittanutkin.

 

Piinan päättymistä ei siis ole näköpiirissä. Kuitenkin, kaikesta huolimatta meillä valtuustossa on mielestäni positiivinen ilmapiiri ja kaikki kukat saavat kukkia ; ) Ajatusten rajoittaminen ei ole kenenkään etu. Ei edes strategiaan tai valtuustosopimukseen vedoten.

 

 

Innostavaa kevään alkua Teille Kaikille !

Kommentoi kirjoitusta.

A = Alku

Torstai 10.1.2013 - Nina L

Maanantaina se sitten alkaa. Takarivissä, niin kuin uuden valtuutetun kuulukin ; )

Eilen oli uuden valtuuston 1. tiedotustilaisuus ja siellä sai hieman esimakua siitä, kuinka tiivis aikataulumme on sen sisältäessä todella merkittäviä asiakokonaisuuksia. Sote-uudistus, kuntaliitoksiin liittyvät asiat, strategiamme nyt ja tulevaisuudessa.

Hurjalta kuullostaa näin keltanokasta, mutta olen lohduttautunut sillä, että jokainen on joskus tullut "peliin sisään" ensimmäisen kerran.  Ja ajathan ovat olleet vaikeita aina, mitenkään nykytilannetta vähätelemättä.

Itse toivoisin Teiltä aktiivista palautetta sekä ideoita/kehittämisehdotuksia, jotta voisin tuoda äänenne paremmin kuuluviin : )

Valtuuston kokoukset radioidaan ja niitä voi kuunnella (myös jälkikäteen) osoitteessa http://www.lahti.fi/suomi/valtuustoverkossa

Maanantaina taidan vielä jättää "pöntön" kokeneempien haltuun, mutta eiköhän kevään koittaessa kuulla jo Laihasenkin ajatelmia suorana lähetyksenä....

Tähän on hyvä päättää tällä kertaa, Mukavaa Tammikuuta Kaikille ja olkaahan yhteyksissä !

Nina Laihanen PS Facebookissa

 

 

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »