Share |

Arvomaailmani

 

 Vartuttuani yksinhuoltajaperheessä pääkaupunkiseudulla tulivat elämän realiteetit minulle jo hyvin varhain selviksi.

Se on ollut sekä vahvuus, että osin myös taakka. Tiedän, miltä tuntuu kun ei ole rahaa lähteä kavereiden kanssa elokuviin tai festareille. Tai kun jää ulkopuoliseksi erilaisten vaatteiden vuoksi. Kouluvuodet eivät olleet minulle sitä hohdokkainta aikaa. Onneksi minulla oli pari hyvää ystävää koulun ulkopuolella, heitä saan kiittää paljosta. 

Oikeudenmukaisuus on minulle arvoista ehkä se tärkein, johtuen monistakin syistä. Ei ole oikein, että työelämän ulkopuolelle syystä tai toisesta ajautuneet henkilöt ovat lähestulkoon ulkopuolella nykyisestä terveydenhuoltojärjestelmästämme. Eläkeläiset, mielenterveyspotilaat.

Oikeudenmukaista ei ole myöskään vaurauden ja sitä kautta myös hyvinvoinnin jakautuminen niin maailmanlaajuisesti kuin täällä kotimaassakaan. Tuloerot kasvavat huimaa vauhtia Suomessa. Ihmiset nääntyvät entistä suuremman työtaakan alla ja tuottavuus on päivän sana. Markkinat sanelevat pelisäännöt joita muiden on toteltava. 

Yhteisvastuullisuus

Yhteiskunnan vähäosaiset tavataan usein leimata jollakin tavalla itse syyllisiksi omaan heikkoon tilanteeseensa. Näinhän ei useinkaaan asian laita ole. Ihminen on ympärinstönsä tuotos. Silti jokaisella tulee olla myös vastuu omasta itsestään ja tekemisestään. Osa porukasta vain tarvitsee tätä yhteiskunnan tukea enemmän. Siihen meidän päättäjien tulee tarjota mahdollisuus myös jatkossa tässä muuttuvassa maailmassa. Kaveria ei jätetä.